Translate

26 Ekim 2016 Çarşamba

Ofis Uygulamalarının Üstünlükleri ve Kolaylıkları Nelerdir?

Bu yazımda 3 Farklı Ofis uygulamalarının üstünlüklerini paylaşacağım.Böylece kullanım amacınıza göre bu programlardan yararlanabilirsiniz.

  • Libre Office
  • Open Office
  • Free Office

Şimdi bu ofis uygulamarını sırasıyla açıklayalım ve üstünlüklerini paylaşalım.

Libre Office:

LibreOffice Writer metin belgeleri üretmenize ve tasarlamanıza izin verir, bu belgelerde grafikler tablolar veya çizelgeler bulunabilir. LibreOffice, Microsoft Office ile oluşturulmuş (.doc, .docx, .xls, .xlsx, .ppt, .pptx, .pps, .ppsx) dosyaları açabilir, düzenleyebilir ve yine aynı biçimlerde kayıt edebilir.
Libre Office özgür bir yazılım türüdür..Libre Office ücretsiz bir Office programıdır.

Ücretsiz olmasını bir üstünlük olarak sayabiliriz.

Open Office:


OpenOffice çok özellikli bir ofis yazılımıdır. Tüm platformlarda çalışan açık kaynak bir uygulamadır. OpenOffice yazılımı LGPL lisansı ile dağıtılmaktadır. OpenOffice dünyanın en büyük yazılım firmalarından Sun MicroSystems'den destek almaktadır ve kar amacı gütmeden geliştirilmektedir..

Dilediğiniz gibi kopyalayabilir, çoğaltabilir, arkadaşlarınıza verebilir, iş yerinizde, okulunuzda, hatta resmi dairelerde bile gönül rahatlığıyla, herhangi bir lisanslama endişesi taşımadan kullanabilirsiniz.

  • En önemli özelliklerinden biride Türkçe Olmasıdır.

  • Libre Office programı gibi OpenOffice programınında ücretsiz olmasını üstünlük olarak sayabiliriz.

Free Office:

Softmaker FreeOffice de OpenOffice ve LibreOffice kadar etkili bir ofis programı. Bünyesinde TextMaker (Word), PlanMaker (Excel) ve Presentation (PowerPoint) programlarını içeriyor. Tüm Microsoft dosa türleriyle tamamen uyumlu olması, sistemde fazla yer kaplamaması, eski PC’lerde dahi tabiri yerinde ise kasmadan çalışması, daha da önemlisi Türkçe olmasıyla dikkat çeken FreeOffice ücretsiz olarak kullanılabilse de yükleme esnasında e-posta adresi girme zorunluluğu olması ve belirtilen adrese lisans gönderilmesi, yüklemede de lisansın girilme zorunluluğu benzerlerinde görmediğimiz için garip geldi doğrusu.


Birbirlerinden açık ara üstünlükleri bulunmasada hepsinin kullanıcı kitlesi farklı olan ofis uygulamarını kısaca açıklamaya çalıştım.Bu paylaşımdan yola çıkarak sizde size en uygun alternatif Ofis uygulamalarını kullanabilirsiniz.Tavsiye ve yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.Bir sonraki yazımda görüşmek üzere :)






Bulut Office ve Masaüstü Office Uygulama Üstünlükleri Neler?

Bu yazımda aynı Ofis uygulamalarını farklı kulvarlarda değerlendiricez.Hepimiz Ofis Uygulamalarını hayatımızın birçok alanında kullanıyoruz.Okulda işte toplantıda vs. hayatımızın çoğu alanında mevcut.Peki tamam Microsoft Office programlarını hepimiz biliyor ve kullanıyoruz peki bu programı birde Bulut ortamında düşünürsek bize bi üstünlük sağlar mı?İşte bunun yanıtını bu yazımda vereceğim.

Öncelikle Bulut Ofis Nedir diyecek olursak aslında normal Ofis uygulamasından pek bir farkı olduğu söylenemez sistemleri ve içeriklerinin çoğu aynı.

Bulut ortamındaki Ofis uygulaması hayatımıza çok farklı bir yenilik kattı öncelikle Bulut Ofisin  ne olduğuna çok kısa bir tanımla bir göz atalım.

Bulut Ofis Nedir?

Bulut ofis sistemi , size ofisinizde bulunan tüm evraklara , belgelere ,çizimlere , haritalara ve fotoğraflarınıza dijital ortamda erişme olanağı sağlar. Bulut ofis ile ofisinize interneti olan herhangi bir bilgisayardan , tablet pc veya akıllı telefondan nerede olursanız olun 7/24 kesintisiz erişim sağlayabilir nerede olursanız olun ofisteymiş gibi çalışabilirsiniz. Elde etmek istediğiniz belgeyi saniyeyler içinde bulup ; yeni belge hazırlayabilir , belgeyi düzenleyebilir ; çıktı alabilir ve dilediğiniz süre boyunca belgelerinizi güvenle saklayabilirsiniz Size işlerinizi %90'a kadar daha hızlı verimlinli ve güvenli bir şekilde yapabilmenize olanak sağlar.

Yani örnek verecek olursak yanımızda Usb'ler ile dosya taşımak artık maazide kaldı diyebiliriz çünkü artık hepsi elimizin altında.Verilerimize internetin olduğu heryerden rahatça ulaşabiliriz.Bir dosyayı arkadaşlarınız ile aynı anda inceleyebilir,düzenleyebilir ve kaydedebilirsiniz.


Bulut Ofisin Masaüstü Ofisten Üstün Özellikleri:

  • Nerede olursanız olun 7/24 belge ve evrak erişimi sağlanması. Dilediğiniz yerden çalışma imkanı.
  • Belgelerin dijital olarak arvişlendiğinden bozulma kaybolma veya silinme risklerinin ortadan kalkması.
  • Aranan belgeleri gruplandırma kategori halinde düzenleme araştırma ve bilgi toplama işlemleri çok hızlı bir şekilde yapabilme olanağı.
  • Aynı doküman üzerinde aynı anda birden fazla kişi çalışabilme özelliği ile birlikte çalışma olanağının artması ( anlık mesajlaşma , sesli konuşma ve video konferans ile birlikte çalışmanın hızlandırılması.

Özetleyecek olursak Bulut Ofis hayatımızı çok kolaylaştırıcak çözümler getirdi diyebiliriz.Hayatımızda çeşitli Bulut Ofis Programları mevcut şuan gündemde olanlardan örnek vermem gerekirse ben Microsoft Office 360 Lisanslı Programını öneriyorum.Bu yazımı burada sonlandırıyorum tavsiyeleriniz ve yorumlarınız için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum Bir sonraki yazımda görüşmek üzere :)


Bulut Bilişim Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Başlığımda belirtmiş olduğum gibi bu yazımda bulut bilişimin ne olduğu,avantajları ve dezavantajları hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.Aslında Bulut Bilişim'i hayatımızda çoğumuz bi şekilde kullanıyoruz kimi akıllı telefonlarında kimi üniversite web sayfalarında vs. genel olarak hayatımızın çoğu yerinde mevcut olan bir sistem.Bilmeyen yada daha detaylı bilgi almak isteyen arkadaşlarımız için öncelikle Bulut Bilişim'i tanımlarıyla açıklayalım.


Bulut Bilişim Nedir?


Sahip olduğunuz tüm uygulama, program ve verilerinizin sanal bir sunucuda yani bulutta depolanması ve internete bağlı olduğunuz herhangi bir ortamda cihazlarınız aracılığıyla bu bilgilere, verilere, programlara kolayca ulaşım sağlayabildiğiniz hizmetler bütününe Bulut Bilişim veya Bulut Teknolojisi (Cloud Computing) diyoruz.

Hard Disklerimizde depoladığımız verilerin internet ortamında sanal sunucularda saklanması işlemi diyebiliriz. Bulut Bilişimi bize daha fazla depolama alanı, hızlı veri transferi, maliyet tasarrufu yapabilme gibi bir takım olanaklar sağlamaktadır. Büyük şirketler içinde iş gücü tasarrufunu da ekleyebiliriz.

Güncel hayatımızda nerede kullandığımız konusunda örnek verecek olursak şöyle bir şey söyleyebiliriz;Akıllı cihazımızda çekeceğimiz fotoğraf veya indireceğimiz Müzik dosyası  için yeterli depolama alanımızın olmadığını düşünürsek çoğumuz cihazımızda yer açmak için cihazımızdaki resim ve müzikleri bazı Cloud(bulut)hesaplarına aktarıyor böylece daha fazla depolama alanına sahip oluyorlar.(iphone kullanıcısıysanız İcloud)Buda bize hem dosya indirebilmek için gerekli alanı sağlıyor hemde cihazımızdaki fotoğraf veya müzik dosyalarını yüklediğimiz bu sanal sunuculardan istediğimiz zaman tekrar kullanabilme olanağı sağlıyor.

Hayatımızda bulut bilişim adına birçok depolama hizmeti sunan programlar mevcut dilerseniz bu programlara örnekler vererek Bulut Bilişim'i kullanıcak arkadaşlara yardımcı olalım.

Bulut Depolama Programları:


Yazımızda genel olarak bulut bilişimin yararlarından bahsettik tabiki içeriklerimizi sanal ortamda saklayacağımız için çeşitli dezavantajlarıda olabilir şimdide Bulut Bilişim'in dezavantajlarına bir göz atalım.


Bulut Bilişim Dezavantajları:


Sanal ortamda depolanan verilerimize ulaşabilmemiz için internet bağlantısının olması gerekmektedir yani internet olmayan durumlarda bilgilerimize erişmek söz konusu değildir. İnternete bağlı olarak düşük hızlı internete sahipseniz veri alış-veriş hızınız da o derecede daha yavaş olacaktır. Herkesin kafasını karıştıran en büyük dezavantajlardan birisi de güvenlik açıkları olmaktadır. Sanal sunucularda saklanan verilerimizi kötü amaçlı kişilerin ele geçirme olasılığı da bulunmaktadır.
Bulut bilişimde 4 Farklı Bulut Depolama servisi vardır.Başlıklarıyla birlikte şöyle açıklayalım.

Bulut Bilişim Servisleri

Public Cloud (Genel Bulut):

Public Cloud’da kendi strüktürümüzü (genel yapı, sistem) tamamen buluttan faydalanarak kuruyoruz. Yani bu demektir ki, strüktürümüzü üçüncü şirket üzerinde kiralayacağımız kaynaklar üzerinde kuruyoruz. Buna örnek olarak kullandığımız elektronik postaları gösterebiliriz. Bu elektronik postalara hiçbir para ödemeden bunların çeşitli özelliklerini kullanıyoruz. Bu tipi küçük ve orta ölçekli şirketlerde kullanabiliriz. Public Cloud`da basit tabiriyle esasen ne kadar kullanıyorsanız, o kadar da ödeme yapıyorsunuz

Private Cloud (Özel Bulut):

Büyük şirketler ve bilgileri daha önemli olan şirketlerin tercih ettiği bir bulut teknolojisi tipidir. Buna örnek olarak Microsoft şirketinin sunduğu Hyper – V ve System Center ürünlerini gösterebiliriz.
Belirli bir firmada çalışan kişilerin girebildiği bulut teknolojisidir.Kapalı bir sistemdir dışarıdan giriş kabul etmez.

Hybrid Cloud (Melez Bulut):

Güvenlik ve gizliliğin daha önemli olduğu ve tedbirin yüksek tutulması gereken yerlerde Private Cloud teknolojisi kullanılır, ancak güvenlik tedbirlerinin daha düşük düzeyde tutulabileceği alanlarda Public Cloud kullanmak daha mantıklıdır. Bunların birleşmesi de şirketlerin hacmine göre değişiyor.Hybrid Cloud Public ve Private Cloud’un birleşiminden ortaya çıkan yapılardır.

Community Cloud (Topluluk Bulut):

Bulut üzerinde aldığımız herhangi bir hizmeti eğer birkaç şirket ile ortak kullanıyorsak, buna Community Cloud denir.

Bulut bilişimin ne olduğunu artılarını ve eksilerini açıkladık.Bu yazıyı yazmamda bana yardımcı olan Timur Demir'e Teşekkürlerimi sunuyorum.Bu konuda ek bilgi almak isteyen arkadaşlarımız için kaynaklarımı Kaynak kısmında belirteceğim.Umarım yardımcı olabilmişimdir tavsiye ve yorumlarınız için şimdiden teşekkürler bir sonraki yazımda görüşmek üzere :)


Kaynaklar:
  • http://www.timurdemir.com.tr
  • http://www.nedir.com/bulut-bili%C5%9Fim
  • https://forum.shiftdelete.net/threads/bulut-bilisim-nedir.257548/
  • http://www.bilgilerforumu.com/forum/konu/cloud-computing-bulut-bilisim-nedir.811730/







19 Ekim 2016 Çarşamba

Linux İşletim Sistemi Nedir?

Linux veya GNU/LinuxLinux çekirdeği ve çeşitli GNU araçları üzerine kurulmuş işletim sistemlerinin genel adıdır. Linux çekirdeği ve GNU araçları açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsizdir. Kaynak kodları GNU Genel Kamu Lisansı çerçevesinde özgürce dağıtılabilir, değiştirilebilir ve kullanılabilir. Linux ismi ilk olarak Linus Torvalds tarafından yazılan ve 5 Ekim 1991'de duyurusu yapılan Linux çekirdeğinden gelmektedir.
Çok geniş bir donanım desteğine sahip olan Linux çekirdeği; sunucu bilgisayarlar, masaüstü-dizüstü bilgisayarlar, iş istasyonları, akıllı telefonlar, yeni nesil TV'ler, tabletler, araç içi sistemler ve süper bilgisayarlarda kullanılmaktadır. Linux sunucu işletim sistemlerinde kullanım oranı bakımından dünya çapında ilk sırada tercih edilmekte ve dünyanın en güçlü 10 süper bilgisayarında kullanılmaktadır.
Masaüstü ya da sunucu bilgisayarlara yönelik olarak hazırlanan Linux sistemler özel olarak Linux dağıtımı ("GNU/Linux dağıtımı" ya da kısaca "dağıtım") olarak isimlendirilmektedir. Popüler Linux dağıtımlarından bir kaçı; Debian, Ubuntu, Fedora, Linux Mint, openSUSE, Red Hat Enterprise Linux şeklinde örneklendirilebilir.
GNU/Linux gelişimi açık bir şekilde yapılmaktadır. Bunun anlamı, işletim sisteminin her aşaması açık olarak İnternet üzerinde yayınlanmakta, dünyanın dört bir yanında kullanıcılar tarafından test edilmekte, hataları ve eksiklikleri belirlenerek düzeltilmekte ve geliştirilmektedir. Zaman zaman bu deneme aşamaları belirli bir noktada durdurulur ve güvenilir bir işletim sistemi sunulup, geliştirme için ayrı bir seriye devam edilir. Hatalar, anında kullanıcılar tarafından belirlenip rapor edilmekte ve birçok kişinin katkısıyla düzeltilmektedir.
Linux, fikirsel ve teknik anlamda Unix’den esinlenilerek geliştirilmiştir. Ancak Linux'un Unix ile herhangi bir kod ortaklığı bulunmamaktadır yani Linux'un kodları sıfırdan başlanılarak yazılmıştır.
Günümüzde Linux çekirdeğini kullanan işletim sistemleri büyük bir kitle tarafından genel olarak "Linux" adıyla anılmaktadır. Diğer yandan Özgür Yazılım Vakfı ve çeşitli özgür yazılım toplulukları, bir işletim sistemi olarak Linux'dan bahsederken, GNU araç ve yazılımlarını barındırıyor olması nedeniyle "GNU/Linux" adını kullanmaktadır

Linux İşletim Sistemini tanımsal olarak açıkladık şimdide Linux'un Artılarına ve Eksilerine bir göz atalım.

ARTILARI:

UNIX işletim sistemine sahip bir bilgisayar kullanmak istiyorsanız ve bu işletim sisteminde platforma bağımlı bir yazılım kullanmıyorsanız, Linux ideal bir çözümdür.
      
Linux ücretsizder. Sadece işletim sisteminin maliyeti açısından değil, verdiği performans için ihtiyaç duyduğu donanım açısından da çok ucuzdur. Üstüne üstlük çok kullanılan ve bol yedek parçası bulunan bir platform altında çalıştığı için belirli bir Linux sisteminin performansını artırmak için yapılması gereken yatırım başka bir UNIX iş istasyonunu aynı oranda geliştirmek için gereken yatırıma göre çok düşüktür. Herhangi bir Sun bilgisayarın hafizasını iki katına çıkarmak için harcanacak para ile bir Linux-PC'nin hafizasını iki katına çıkarmak için harcanması gereken parayı kıyaslamayı deneyin. Fakat şirketler bazında Linux'un bedava bir işletim sistemi olması genelde gözardı edilir.
      
Bir Linux makine bu sayede sadece işletim sistemi açısından değil donanım olarak da ucuza gelmektedir.      
      
Linux hızla geliştirilmektedir. Bu gelişimin en büyük yararı, eksikliklerin kullanıcıların talepleri ve çabaları sonucunda hızla giderilmesidir. Linux diğer tüm işletim sistemlerine göre belirli bir donanım için daha hızlı destek verebilmektedir.
      
Linux çok değişik donanımlar ve servisler icin özel olarak hazırlanır. İşletim sisteminin temelini oluşturan çekirdek kullanıcı tarafından da derlenebildiği için, bu derleme sırasında sadece kullanım amacına yönelik alt programlarla donatılır. Bu genel olarak daha sistemin performansını artırmaktadır. (Örnek olarak SCSI donanımınız yoksa çekirdeğinizde SCSI ile ilgili alt programlara yer vermezsiniz)

EKSİLERİ:


Linux'un serbestçe dağıtılıyor olması bir çok kişinin bu işletim sistemine güvenmemesine yol açmıştır. ``Ciddi bir şey olsa, bedava olmazdı !'' kanısı oldukça yaygındır.
      
Linux'un sürekli gelişiyor olması en büyük dezavantajlarından biridir. Henüz tüm ihtiyaçlara cevap vermemesi (hala Windows95 programlarını çalıştıramıyor :) ), gelişimin bazı aşamalarında topyekün değişiklikler yapılması, gelişimi takip etmek için bazen sürekli yenileme yapılması, birçok kullanıcının bu işletim sistemine güvenmemesine yol açmıştır.
      
Linux herhangi bir ticari destek altında gelişmemektedir. Bunun en büyük yararı işletim sisteminin ticari kaygılar taşımamasıdır. Ancak bunun yanısıra diğer işletim sistemlerinde olan teknik destek, dağıtım ve belgelendirme alanlarında eksikleri vardır. Özellikle teknik destek eksikliği, anahtar teslim çözümlere alışmış kullanıcıların çokluğu Linux kullanıcılarının sayısını sınırlayan temel faktörler olmuşlardır.
      
Bu konudaki eksikliği gidermek için çeşitli gönüllü kuruluşlar, kullanıcı grupları oluşmuştur. Zamanla Linux teknik desteği ticari bir konu olarak ortaya çıkmıştır. Şu anda tüm dünyada Linux çözümleri konusunda teknik destek veren danışmanlar bulunmaktadır.
      
Linux işletim sistemini geliştirenlerin ticari kaygılar gütmemeleri bazı ticari yazılımların Linux üzerinde gelişmemesine sebep olmuştur. Linux üzerinde belirli konularda diğer işletim sistemlerinden aşağı kalmayan yazılımlar bulunmasına rağmen, belirli bazı konularda çok zayıf kalmıştır. ( Mesela oyunlar :) )
      
Linux üzerinde yer alan çözümlerin hepsi, basit kullanıcıların rahatça kullanabileceği düzeyde değildir. Bazı çözümler kullanıcıların belirli bir yazılım ve işletim sistemi bilgisine sahip olmalarını gerektirmektedir.
      
Sonuç olarak: Biz uzun süre Linux kullandık ve çok zevk aldık. Diğer işletim sistemleri ile yapamadığımız birçok uygulamayı Linux sayesinde gerçekleştirdik. Belirli bir donanım ile gösterdiği performansın bir çok işletim sisteminin üzerinde olduğunu gördük. Ne var ki her uygulama için Linux'un ideal bir çözüm olarak ortaya çıkmadığının bilincinde olmak gerekir. Belki ilerleyen senelerde üzerinde geliştirilen uygulama yazılımları daha çok kişiyi başka işletim sistemleri kullanmaktan vazgeçirecektir.








Android Ve İOS İşletim Sistemleri Arasındaki Farklar



Başlığımda da belirttiğim gibi bu yazımda Android İşletim Sistemi ve Apple'ın İşletim Sistemi olan İOS'un farklılıklarını paylaşıcam.Önceki bu iki işletim sistemi arasındaki farklardan önce bilmemiz gereken şey bu iki işletim sistemlerinin ne olduğudur.Kısaca Android ve İOS sistemlerinin ne olduğuna aşağıdaki yazımızdan tanımlarına bir göz atalım.

Android Nedir?

Android; Google ve Open Handset Alliance tarafından, mobil cihazlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz olmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarını daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

Android, aygıtların fonksiyonelliğini genişleten uygulamalar yazan geniş bir geliştirici grubuna sahiptir. Android için halihazırda 1 milyondan fazla uygulama bulunmaktadır. Google Play Store ise, Android işletim sistemi uygulamalarının çeşitli sitelerden indirilebilmesinin yanı sıra, Google tarafından işletilen kurumsal uygulama mağazasıdır. Geliştiriciler, ilk olarak aygıtı, Google'ın Java kütüphanesi aracılığıyla kontrol ederek Java dilinde yazmışlardır

Android, Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiş bir mobil işletim sistemidir. Bu sistem ara katman yazılımı, kütüphaneler ve API C diliyle yazılmıştır. Uygulama yazılımları ise, Apache harmony üzerine kurulu Java-uyumlu kütüphaneleri içine alan uygulama iskeleti üzerinden çalışmaktadır. Android, derlenmiş Java kodunu çalıştırmak için dinamik çevirmeli (ART) Android RunTime kullanır ve cihazların fonksiyonelliğini artıran uygulamaların geliştirilmesi için çalışan geniş bir programcı-geliştirici çevresine sahiptir. Google aynı zamanda işletim sistemindeki hataları bulan kullanıcıları para ödülü ile ödüllendirmektedir.

Bu konuda hiçbir şey bilmeyen arkadaşlar için şöyle bir örnek verelim: Nasıl ki bilgisayarınızda birçok programı (oyun, yazı çizi programları, sohbet programları vs.) kullanıyorsunuz fakat bilgisayarınız -büyük çoğunluk için- Windows işletim sistemi üzerinden tüm bu programları yürütüyorsa, işte Android işletim sistemi de aynısını akıllı telefonlar için yapıyor.
Android Temsili Logosu


Android İşletim Sistemimizi tanımladık şimdide İOS işletim sistemimizi tanımlayalım ve ardından aralarındaki farklara göz atalım.

İOS Nedir?

iOS (iPhone/iPad OS) Apple'ın başlangıçta iPhone için geliştirdiği ancak daha sonra iPod touch ve iPad'de de kullanılan mobil işletim sistemidir. Mac OS X'den türetilmiştir. iOS içinde 4 katman bulundurmaktadır
  • Core OS tabakası
  • Core Servisleri tabakası
  • Medya tabakası
  • Cocoa Touch tabakası
Yazılım cihazın içinde 2500 MB'lık bir alan kaplamaktadır. iOS işletim sistemi yapısı nedeniyle Apple App Store ve İtunes dışında hiçbir yerden uygulama yüklenemez.

Kapalı kaynaklıdır. Aynı zamanda da iPhone ve diğer Apple Mobil cihazlarla da yüksek dereceli stabilize durumundadır. Yüksek dereceli performansa ihtiyaç duyması ve de bilgisayar ile senkronize edilebilmesi için itunes adlı yazılıma ihtiyaç duyulması, iOS’un kötü yanlarından biridir.
iOS işletim sistemi ile gelen tek telefonlar Apple’ın iPhone’ları. Her sene yeni modeli çıkan bu cihazlar da özellikle ülkemizde inanılmaz derecede pahalılar. 2013'in modeli olan iPhone 5S’in hala Android platformundaki amiral gemisi telefonlar ile aynı fiyata satıldığını söylesek yeterince anlaşılır olur sanırım. Tabi bu durumun avantajı da var.

Uygulama zenginliği konusunda zirveye oynayan iOS, mağazasında oldukça çok sayıda ve oldukça kaliteli uygulamalara sahip. Özellikle ücretli birçok güzel yapıma ev sahipliği yapan iOS uygulama mağazası hala çıkacak uygulamalar için ilk tercih edilen platform olabiliyor.Eğer platforma yatırım yapacaksanız iOS’da uygulamalara verdiğiniz para için üzülme ihtimaliniz çok değil.Çeşitlilik konusunda platform doğal olarak Android’in gerisinde kalıyor.

Android Ve İOS Arasındaki Farklar


İki İşletim Sisteminide açıklamış bulunuyoruz şimdide başlığımızda belirttiğimiz gibi bu iki işletim sistemi arasındaki farklara bir göz atalım artı ve eksilerini paylaşalım.





Sonuç olarak hangisi iyi derseniz. İOS Mercedes, Android ise BMW olarak düşünün. Yani hemen hemen aynı özellikleri sadece kullanıcıların taleplerine ve isteklerine göre değişiklik gösteriyor.


Umarım durumu iyi açıklayabilmişimdir yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler bu yazımı yazarken göz attığım kaynaklarıda aşağıda belirtiyorum ek bilgi almak isteyenler kaynaklarımdan yararlanabilir bir sonraki yazımda görüşmek üzere :)


Kaynaklar:

http://aklinizkalmasin.com/ios-ile-android-arasindaki-farklar/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Android_(i%C5%9Fletim_sistemi)

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0OS

18 Ekim 2016 Salı

Microsoft Windows Klavye Kısayolları

Bu yazımda Microsof Windows İşletim sistemindeki kısa yol tuşları hakkında bilgiler paylaşacağım.Bu yazının sonunda klavyemizi bilgisayarımızla çok uyumlu bir şekilde kullanmayı öğreneceğiz.

Şöyle bir göz atalım;

  • F1: Yardım
  • CTRL+ESC: Başlat menüsünü açar
  • ALT+SEKME: Açık programlar arasında geçiş yapar
  • ALT+F4: Programdan çıkar
  • SHIFT+DELETE: Öğeyi kalıcı olarak siler
  • Windows Logo tuşu + L: Bilgisayarı kilitler (CTRL+ALT+DELETE tuşlarını kullanmadan)

Windows programı tuş bileşimleri:

Güncel olarak en çok kullandıklarımız diyebiliriz :)
  • CTRL+C: Kopyala
  • CTRL+X: Kes
  • CTRL+V: Yapıştır
  • CTRL+Z: Geri al
  • CTRL+B: Kalın Yazı
  • CTRL+U: Altı çizili yazı
  • CTRL+I: İtalik yazı


Genel klasör/kısayol denetimi:

  • F4: Farklı bir klasöre git kutusunu seçer ve kutudaki girdilerde aşağıya ilerler (Windows Gezgini'nde araç çubuğu etkinse)
  • F5: Geçerli pencereyi yeniler.
  • F6: Windows Gezgini'ndeki bölmeler arasında gezinir
  • CTRL+G: Klasöre Git aracını açar (Yalnızca Windows 95 Windows Gezgini'nde)
  • CTRL+Z: Son komutu geri alır
  • CTRL+A: Geçerli penceredeki tüm öğeleri seçer
  • GERİ: Üst klasöre geçer
  • SHIFT+tıklatma+Kapat düğmesi: Klasörlerde, geçerli klasörü ve tüm üst klasörleri kapatır.


Erişilebilirlik kısayolları:

  • Beş kez SHIFT tuşuna basma: Yapışkan Tuşlar'ı açar ve kapatır
  • Sağ SHIFT tuşunu sekiz saniye basılı tutma: Filtre Tuşları'nı açar ve kapatır
  • NUM LOCK tuşunu beş saniye basılı tutma: Geçiş Tuşları'nı açar ve kapatır
  • Sol ALT+sol SHIFT+NUM LOCK: Fare Tuşları'nı açar ve kapatır
  • Sol ALT+sol SHIFT+PRINT SCREEN: Yüksek karşıtlığı açar ve kapatır

Windows logo tuşu klavye kısayolları:

Windows logo tuşu  Başlangıç'ı açma veya kapatma
Windows logo tuşu  + Aİşlem merkezini açma
Windows logo tuşu  + BBildirim alanına odaklama
Windows logo tuşu  + Shift + CCortana'yı dinleme modunda açma
Not: Cortana, yalnızca belirli ülkelerde/bölgelerde kullanılabilir ve bazı Cortana özellikleri her yerde kullanılabilir olmayabilir. Cortana kullanılabilir değilse veya kapatıldıysa
arama özelliğini kullanmaya devam edebilirsiniz.
Windows logo tuşu  + DMasaüstünü görüntüleme ve gizleme
Windows logo tuşu  + Alt + DMasaüstünde tarihi ve saati görüntüleme ve gizleme
Windows logo tuşu  + EDosya Gezgini'ni açma
Windows logo tuşu  + FGeri Bildirim Merkezi'ni Açma
Windows logo tuşu  + GBir oyun açıkken Oyun çubuğunu açma
Windows logo tuşu  + HPaylaşım düğmesini açma
Windows logo tuşu  + IAyarlar'ı açma
Windows logo tuşu  + J Kullanılabildiğinde odağı bir Windows ipucuna ayarlayın.Bir Windows ipucu göründüğünde odağı İpucuna götürün.  Odağı ekrandaki Windows ipucunun sabitlendiği öğeye götürmek için klavye kısayollarına yeniden basma.
Windows logo tuşu  + KBağlan hızlı işlemini açma
Windows logo tuşu  + LBilgisayarınızı kilitleme veya hesapları değiştirme
Windows logo tuşu  + MTüm pencereleri simge durumuna küçültme
Windows logo tuşu  + OCihaz yönünü kilitleme
Windows logo tuşu  + PSunum ekranı modunu seçme
Windows logo tuşu  + RÇalıştır iletişim kutusunu açma
Windows logo tuşu  + SArama’yı açma
Windows logo tuşu  + TGörev çubuğundaki uygulamalarda gezinme
Windows logo tuşu  + UErişim Kolaylığı Merkezi'ni açma
Windows logo tuşu  + VBildirimlerde gezinme
Windows logo tuşu  + Shift + VBildirimlerde ters sırada gezinme
Windows logo tuşu  + XHızlı Bağlantı menüsünü açma
Windows logo tuşu  + ZTam ekran modunda bir uygulamada kullanılabilen komutları gösterme
Windows logo tuşu  + virgül (,)Masaüstüne geçici olarak göz atma
Windows logo tuşu  + DuraklatSistem Özellikleri iletişim kutusunu görüntüleme
Windows logo tuşu  + Ctrl + FBilgisayar arama (ağ üzerindeyseniz)
Windows logo tuşu  + Shift + MSimge durumuna küçültülmüş pencereleri masaüstünde geri yükleme
Windows logo tuşu  + sayıMasaüstünü açın ve sayıyla belirtilen konumda görev çubuğuna sabitlenmiş olan uygulamayı başlatın. Uygulama zaten çalışıyorsa, o uygulamaya geçin.
Windows logo tuşu  + Shift + sayıMasaüstünü açma ve sayıyla belirtilen konumda görev çubuğuna sabitlenmiş olan uygulamanın yeni bir örneğini başlatma
Windows logo tuşu  + Ctrl + sayıMasaüstünü açma ve sayıyla belirtilen konumda görev çubuğuna sabitlenmiş olan uygulamanın son etkin penceresine geçme
Windows logo tuşu  + Alt + sayıMasaüstünü açma ve sayıyla belirtilen konumda görev çubuğuna sabitlenmiş olan uygulamanın Atlama Listesi'ni açma
Windows logo tuşu  + Ctrl + Shift + sayı Masaüstünü açma ve görev çubuğunda verilen konumda bulunan uygulamanın yeni bir örneğini yönetici olarak açma
Windows logo tuşu  + SekmeGörev görünümü açma
Windows logo tuşu  + Yukarı okPencerenin ekranı kaplamasını sağlama
Windows logo tuşu  + Aşağı okGeçerli uygulamayı ekrandan kaldırma veya masaüstü penceresini simge durumuna küçültme
Windows logo tuşu  + Sol okUygulama veya masaüstü penceresinin ekranın sol tarafında ekranı kaplamasını sağlama
Windows logo tuşu  + Sağ okUygulama veya masaüstü penceresinin ekranın sağ tarafında ekranı kaplamasını sağlama
Windows logo tuşu  + HomeEtkin masaüstü penceresi dışında tümünü simge durumuna küçültme (ikinci tuşa basıldığında tüm pencereleri geri yükler)
Windows logo tuşu  + Shift + Yukarı okMasaüstü penceresini ekranın üst ve altına uzatma
Windows logo tuşu  + Shift + Aşağı okGenişliği koruyarak etkin masaüstü pencerelerini önceki boyut/simge durumuna küçültme
Windows logo tuşu  + Shift + Sol ok veya Sağ okMasaüstündeki uygulama veya pencereyi bir monitörden diğerine taşıma
Windows logo tuşu  + Boşluk çubuğuGiriş dili ve klavye düzenini değiştirme
Windows logo tuşu  + Ctrl + Boşluk çubuğuÖnceden seçili girişe değiştirme
Windows logo tuşu  + EnterEkran Okuyucusu'nu açma
Windows logo tuşu  + eğik çizgi (/)IME yeniden dönüşümünü başlatma
Windows logo tuşu  + artı (+) veya eksi (-)Büyüteç kullanarak büyütme veya küçültme
Windows logo tuşu  + EscBüyüteç'ten çıkma

Görev çubuğu klavye kısayolları:



  • Shift + bir görev çubuğu düğmesine tıklama:
Bir uygulamayı açma veya uygulamanın başka bir örneğini hızla açma
  • Ctrl + Shift + bir görev çubuğu düğmesine tıklama:
Bir uygulamayı yönetici olarak açma
  • Shift + bir görev çubuğu düğmesine sağ tıklama:
Uygulama için pencere menüsünü gösterme
  • Shift + gruplanmış bir görev çubuğu düğmesine sağ tıklama:
Grup için pencere menüsünü gösterme
  • Ctrl + gruplanmış bir görev çubuğu düğmesine tıklama:
Grup pencereleri arasında gezinme

KAYNAK:

https://support.microsoft.com/tr-tr/help/12445/windows-keyboard-shortcuts

İşletim Sistemi Nedir?

Merhabalar,

Başlığımda da belirttiğim gibi işletim sistemi nedir ve güncel hayatımızda  hangi işletim sistemlerini kullandığımızı bu yazımda belirticem.Öncelikle bilmemiz gereken başlığımda belirttiğim gibi İşletim Sistemi'nin ne olduğu.Öncelikle tanımlara ve açıklamalara yer verelim.


İşletim Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?


İşletim sistemi, bilgisayarın açılışı esnasında hafızaya yüklenen ve yüklendikten sonra diğer yazılımların çalışması için bir temel görevi gören bir yazılımdır. Diğer yazılımlara genel olarak “uygulama” yazılımları adı verilir. Uygulama yazılımları, işletim sistemi tarafından sağlanan temel uygulama parçacıklarını çeşitli şekillerde kullanarak değişik gereksinimlere cevap vermektedirler.
İşletim sistemi, bilgisayardaki programları ve verileri içeren, çeşitli yazılım kaynaklarını yürüten ve bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten bir yazılımdır.
İşletim sistemleri bilgisayar açıldığında bellek hafızasına(RAM) atılıp oradan işlem yapmayı sağlar. Bellek hafızasına atılan işlemler işlemci tarafından işlenir ve bize işletim sistemi sayesinde görüntü sağlar.

Biraz sıkıcı bir genel bilgi oldu sanırım daha kısa özetlemek gerekirse şöyle söyleyebiliriz; İşletim sistemi bilgisayarımızda herhangi bir program,bir girdi-çıktı,gerekirse bir usb gibi bir takım şeyleri kullanmamız için gerekli olan bir sistemdir.İşletim sistemi her programa yeterli sistem kaynağını ayırmaktan ve birbirleri ile çakışmamalarını sağlamaktan da sorumludur.

İşletim Sistemi'nin ne olduğunu açıkladık peki günümüzde hepimizin kullandığı işletim sistemlerinin neler olduğuna bir göz atalım mı?Eminim ki hepimiz bunların çoğunu biliyoruz belkide bildiğimiz bu şeylerin İşletim Sistemi olduğunu yeni öğrenen arkadaşlarımız var gelin öncelikle bildiğimiz sistemlerden başlayarak bir göz atalım :)

En Yaygın İşletim Sistemleri:

  • Microsoft Windows
  • Pardus
  • Android
  • IOS
  • Mac OS
  • Linux
  • Unix
  • Amiga
  • Chromium İşletim Sistemleri

İşletim Sistemlerini temel olarak tanımladık.Bu yazımı hazırlarken bilgi edindiğim ve göz attığım kaynakları alt tarafta belirteceğim dilerseniz oradan da ek bilgi alabilirsiniz.Yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum umarım yardımcı olabilmişimdir.

KAYNAKLAR:

*https://www.haberiz.com/2012/10/03/isletim-sistemleri-nedir-cesitleri-ve-gorevleri-nelerdir.html

*http://www.nedir.com/i%C5%9Fletim-sistemi


12 Ekim 2016 Çarşamba

Virtual Box Yardımı ile Pardus İşletim Sistemi Kurmak

Başlığımızda da belirttiğimiz gibi Virtual Box yardımı ile sanal bir Pardus işletim sistemli bilgisayar oluşturmayı öğrenicez.Bunun için öncelikle Virtual Box programının bilgisayarımızda hazır kurulu olması gerekiyor.Kurulumu bilmiyorsanız göz atmak için lütfen TIKLAYIN.

Şimdi ise adımları sırayla takip edelim ve Sanal Bilgisayarımıız kurmaya başlıyalım.

1-Öncelikle bilgisayarımızdan indirmiş olduğumuz Virtual Box Programını açalım.

2-Açılan pencerede sol üst köşede olan "YENİ" Butonuna Tıklıyoruz.





 -Açılan Pencerede Öncelikle Sanal Makinamıza bir isim veriyorurz (örn:Pardus Kurumsal 5)
Pardus işletim sistemi kuracağımız için Türü yazan bölgeye "Linux" olarak ayarlıyoruz ve Sürüm kısmınıda "Debian 64 Bit" Olarak ayarlayıp "İLERİ" Butonuna tıklıyoruz.


Sanal işletim sisteminde buradan bellek boyutunu gireriz. Girdiğimiz boyutta dikkat etmemiz gereken şey ana sistemi yavaşlatmayacak boyutta olmasıdır.


Bu aşamada sabit disk boyutu belirleriz.

Oluşturulan sanal sabit diskin dosya türünü belirleriz. Biz VDI ‘yı seçiyoruz çünkü Virtual Box’ dan kuruyoruz işletim sistemimizi.

 Bu aşamada sanal sabit diskin boyutunun sabit-değişken seçimini yaparız. Biz değişkeni seçeceğiz çünkü değişken olarak ayrılan sabit disk dosyası sadece fiziksel sabit diskinizdeki alanı doldurarak kullanacak olmasına rağmen alan serbest kaldığında otomatik olarak tekrar küçülmeyecektir.


Oluşacak sanal diskin boyutunu belirleriz yapacağınız işleme göre farklılıklar gösterebilir ben 12Gb gibi bir disk alanı verdim. Oluştur diyoruz ve sanal makinemiz hazır.


Kurulum sonrasında ön yükleme sırasını değiştirmeliyiz. Eğer değiştirmezsek tekrar canlı sistem ile açılacaktır.Bunun için VirtualBox ekranından Sistem üzerine sağ tıklayıp"Ayarlar" Bölümüne girebilirsiniz.Ön yükleme sıramızı değiştirdikten sonra "Tamam"butonuna tıklayıp kurulumu tamamlayabiliriz.


Kurulumumuzu tamamlamış bulunmaktayız şimdi Pardus işletim sistemli bilgisayarımızı başlatma vakti.Bunun için "BAŞLAT" Butonuna basalım.



Karşımıza böyle bir ekran gelir. Pardus kurumsal 5 64 bit seçeneğini seçiyoruz.(Pardus Kurumsal 5 Benim verdiğim isim sizin ekranınızda sizin isminiz yazacak)



Kurulumumuzun böylece sonuna gelmiş bulunmaktayız artık Pardus İşletim Sistemli bilgisayarımızı kullanmaya başlayabiliriz .


Yorumlarınızı ve Tavsiyelerinizi bekliyorum şimdiden Teşekkür Ederim umarım yardımcı olabilmişimdir.

Virtual Box Yardımıyla Xp İşletim Sistemi Kurmak

Başlığımızda da belirttiğimiz gibi Virtual Box yardımı ile sanal bir XP bilgisayar oluşturmayı öğrenicez.Bunun için öncelikle Virtual Box programının bilgisayarımızda hazır kurulu olması gerekiyor.Kurulumu bilmiyorsanız göz atmak için lütfen TIKLAYIN.

Şimdi ise adımları sırayla takip edelim ve Sanal Bilgisayarımıız kurmaya başlıyalım.

1-Öncelikle bilgisayarımızdan indirmiş olduğumuz Virtual Box Programını açalım.



2-Açılan pencerede sol üst köşede olan "YENİ" Butonuna Tıklıyoruz.


3-Öncelikle Sanal bilgisayarımıza bi isim veriyoruz ben "123" verdim sizde tercihinize göre bir isim verebilirsiniz.Daha sonra Xp kuracağımız için türümüzü Microsoft Windows olarak seçiyoruz.Sürümümüz ise Windows XP(32Bit) Olarak seçiyoruz ve "İLERİ" butonuna tıklıyoruz.



4-Burda ise sanal makinemize bellek belirliyoruz bilgisayarınızın bellek boyutuna göre hepsi olmamak üzere belirli bir bellek belirliyoruz.Ben 1GB Ram verdim kullanım amacınıza göre yükseltebilirsiniz.






5-Belleğimizi belirledikten sonra sanal makinemize bir sabit disk ayırıyoruz, ve ''Oluştur'' diyoruz.




''İLERİ'' diyerek ilerlemeye devam ediyoruz.


 Bu aşamada ''Değişken olarak ayarla'' butonunu seçmemiz gerekir, eğer ''Sabitlenmiş boyut'' seçeneğini seçersek belirlediğimiz sabit disk alanı dolduğunda sanal makinemiz otomatik olarak kapanır.









Bir Sonraki Adımda ise sanal bilgisayarıma ne kadar bir sabit disk oluşturucağımızı seçiyoruz ben sistemimden 50GB gibi bir dilimi sanal bilgisayarım için ayırdım kullanım şeklinize göre değiştirebilirsiniz.Kapasitemizi oluşturduktan sonra "Oluştur" Simgesini tıklıyoruz.




                                    



 -Şimdi sanal makinemizi kurmuş bulunuyoruz. Başlat ikonuna basarak sanal makinemizi başlatıyoruz.

                                                   


-Sanal makinemiz başlamış durumda ve başlangıç diskimizi seçerek ''Başlat'' butonuna basıyoruz.Yükleme işlemi biraz bizi bekletebilir.



-Bu basamakta ise klavye yardımı ile ''Enter'' buşumuza basıyoruz.





-Klavyeden ''Enter'' tuşuna basarak işlemi devam ettiriyoruz.


--Kurulumumuzu tamamlamış bulunuyoruz artık devamı standart Xp kurulumu umarım yardımcı olabilmişimdir.Yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum şimdiden Teşekkürler.