Başlığımda da belirttiğim gibi işletim sistemi nedir ve güncel hayatımızda hangi işletim sistemlerini kullandığımızı bu yazımda belirticem.Öncelikle bilmemiz gereken başlığımda belirttiğim gibi İşletim Sistemi'nin ne olduğu.Öncelikle tanımlara ve açıklamalara yer verelim.
İşletim Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?
İşletim sistemi, bilgisayarın açılışı esnasında hafızaya yüklenen ve yüklendikten sonra diğer yazılımların çalışması için bir temel görevi gören bir yazılımdır. Diğer yazılımlara genel olarak “uygulama” yazılımları adı verilir. Uygulama yazılımları, işletim sistemi tarafından sağlanan temel uygulama parçacıklarını çeşitli şekillerde kullanarak değişik gereksinimlere cevap vermektedirler.
İşletim sistemi, bilgisayardaki programları ve verileri içeren, çeşitli yazılım kaynaklarını yürüten ve bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten bir yazılımdır.
İşletim sistemleri bilgisayar açıldığında bellek hafızasına(RAM) atılıp oradan işlem yapmayı sağlar. Bellek hafızasına atılan işlemler işlemci tarafından işlenir ve bize işletim sistemi sayesinde görüntü sağlar.
Biraz sıkıcı bir genel bilgi oldu sanırım daha kısa özetlemek gerekirse şöyle söyleyebiliriz; İşletim sistemi bilgisayarımızda herhangi bir program,bir girdi-çıktı,gerekirse bir usb gibi bir takım şeyleri kullanmamız için gerekli olan bir sistemdir.İşletim sistemi her programa yeterli sistem kaynağını ayırmaktan ve birbirleri ile çakışmamalarını sağlamaktan da sorumludur.
İşletim Sistemi'nin ne olduğunu açıkladık peki günümüzde hepimizin kullandığı işletim sistemlerinin neler olduğuna bir göz atalım mı?Eminim ki hepimiz bunların çoğunu biliyoruz belkide bildiğimiz bu şeylerin İşletim Sistemi olduğunu yeni öğrenen arkadaşlarımız var gelin öncelikle bildiğimiz sistemlerden başlayarak bir göz atalım :)
En Yaygın İşletim Sistemleri:
- Microsoft Windows
- Pardus
- Android
- IOS
- Mac OS
- Linux
- Unix
- Amiga
- Chromium İşletim Sistemleri
İşletim Sistemlerini temel olarak tanımladık.Bu yazımı hazırlarken bilgi edindiğim ve göz attığım kaynakları alt tarafta belirteceğim dilerseniz oradan da ek bilgi alabilirsiniz.Yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum umarım yardımcı olabilmişimdir.
KAYNAKLAR:
*https://www.haberiz.com/2012/10/03/isletim-sistemleri-nedir-cesitleri-ve-gorevleri-nelerdir.html
KAYNAKLAR:
*https://www.haberiz.com/2012/10/03/isletim-sistemleri-nedir-cesitleri-ve-gorevleri-nelerdir.html
*http://www.nedir.com/i%C5%9Fletim-sistemi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder