Android Nedir?
Android; Google ve Open Handset Alliance tarafından, mobil cihazlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz olmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarını daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.
Android, aygıtların fonksiyonelliğini genişleten uygulamalar yazan geniş bir geliştirici grubuna sahiptir. Android için halihazırda 1 milyondan fazla uygulama bulunmaktadır. Google Play Store ise, Android işletim sistemi uygulamalarının çeşitli sitelerden indirilebilmesinin yanı sıra, Google tarafından işletilen kurumsal uygulama mağazasıdır. Geliştiriciler, ilk olarak aygıtı, Google'ın Java kütüphanesi aracılığıyla kontrol ederek Java dilinde yazmışlardır
Android, Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiş bir mobil işletim sistemidir. Bu sistem ara katman yazılımı, kütüphaneler ve API C diliyle yazılmıştır. Uygulama yazılımları ise, Apache harmony üzerine kurulu Java-uyumlu kütüphaneleri içine alan uygulama iskeleti üzerinden çalışmaktadır. Android, derlenmiş Java kodunu çalıştırmak için dinamik çevirmeli (ART) Android RunTime kullanır ve cihazların fonksiyonelliğini artıran uygulamaların geliştirilmesi için çalışan geniş bir programcı-geliştirici çevresine sahiptir. Google aynı zamanda işletim sistemindeki hataları bulan kullanıcıları para ödülü ile ödüllendirmektedir.
Bu konuda hiçbir şey bilmeyen arkadaşlar için şöyle bir örnek verelim: Nasıl ki bilgisayarınızda birçok programı (oyun, yazı çizi programları, sohbet programları vs.) kullanıyorsunuz fakat bilgisayarınız -büyük çoğunluk için- Windows işletim sistemi üzerinden tüm bu programları yürütüyorsa, işte Android işletim sistemi de aynısını akıllı telefonlar için yapıyor.
Android Temsili Logosu
Android İşletim Sistemimizi tanımladık şimdide İOS işletim sistemimizi tanımlayalım ve ardından aralarındaki farklara göz atalım.
İOS Nedir?
iOS (iPhone/iPad OS) Apple'ın başlangıçta iPhone için geliştirdiği ancak daha sonra iPod touch ve iPad'de de kullanılan mobil işletim sistemidir. Mac OS X'den türetilmiştir. iOS içinde 4 katman bulundurmaktadır
- Core OS tabakası
- Core Servisleri tabakası
- Medya tabakası
- Cocoa Touch tabakası
Yazılım cihazın içinde 2500 MB'lık bir alan kaplamaktadır. iOS işletim sistemi yapısı nedeniyle Apple App Store ve İtunes dışında hiçbir yerden uygulama yüklenemez.
Kapalı kaynaklıdır. Aynı zamanda da iPhone ve diğer Apple Mobil cihazlarla da yüksek dereceli stabilize durumundadır. Yüksek dereceli performansa ihtiyaç duyması ve de bilgisayar ile senkronize edilebilmesi için itunes adlı yazılıma ihtiyaç duyulması, iOS’un kötü yanlarından biridir.
iOS işletim sistemi ile gelen tek telefonlar Apple’ın iPhone’ları. Her sene yeni modeli çıkan bu cihazlar da özellikle ülkemizde inanılmaz derecede pahalılar. 2013'in modeli olan iPhone 5S’in hala Android platformundaki amiral gemisi telefonlar ile aynı fiyata satıldığını söylesek yeterince anlaşılır olur sanırım. Tabi bu durumun avantajı da var.
Uygulama zenginliği konusunda zirveye oynayan iOS, mağazasında oldukça çok sayıda ve oldukça kaliteli uygulamalara sahip. Özellikle ücretli birçok güzel yapıma ev sahipliği yapan iOS uygulama mağazası hala çıkacak uygulamalar için ilk tercih edilen platform olabiliyor.Eğer platforma yatırım yapacaksanız iOS’da uygulamalara verdiğiniz para için üzülme ihtimaliniz çok değil.Çeşitlilik konusunda platform doğal olarak Android’in gerisinde kalıyor.
Android Ve İOS Arasındaki Farklar
İki İşletim Sisteminide açıklamış bulunuyoruz şimdide başlığımızda belirttiğimiz gibi bu iki işletim sistemi arasındaki farklara bir göz atalım artı ve eksilerini paylaşalım.
Android Ve İOS Arasındaki Farklar
İki İşletim Sisteminide açıklamış bulunuyoruz şimdide başlığımızda belirttiğimiz gibi bu iki işletim sistemi arasındaki farklara bir göz atalım artı ve eksilerini paylaşalım.
Umarım durumu iyi açıklayabilmişimdir yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler bu yazımı yazarken göz attığım kaynaklarıda aşağıda belirtiyorum ek bilgi almak isteyenler kaynaklarımdan yararlanabilir bir sonraki yazımda görüşmek üzere :)
Kaynaklar:
http://aklinizkalmasin.com/ios-ile-android-arasindaki-farklar/
https://tr.wikipedia.org/wiki/Android_(i%C5%9Fletim_sistemi)
https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0OS
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder