Bulut Bilişim Nedir?
Sahip olduğunuz tüm uygulama, program ve verilerinizin sanal bir sunucuda yani bulutta depolanması ve internete bağlı olduğunuz herhangi bir ortamda cihazlarınız aracılığıyla bu bilgilere, verilere, programlara kolayca ulaşım sağlayabildiğiniz hizmetler bütününe Bulut Bilişim veya Bulut Teknolojisi (Cloud Computing) diyoruz.
Hard Disklerimizde depoladığımız verilerin internet ortamında sanal sunucularda saklanması işlemi diyebiliriz. Bulut Bilişimi bize daha fazla depolama alanı, hızlı veri transferi, maliyet tasarrufu yapabilme gibi bir takım olanaklar sağlamaktadır. Büyük şirketler içinde iş gücü tasarrufunu da ekleyebiliriz.
Güncel hayatımızda nerede kullandığımız konusunda örnek verecek olursak şöyle bir şey söyleyebiliriz;Akıllı cihazımızda çekeceğimiz fotoğraf veya indireceğimiz Müzik dosyası için yeterli depolama alanımızın olmadığını düşünürsek çoğumuz cihazımızda yer açmak için cihazımızdaki resim ve müzikleri bazı Cloud(bulut)hesaplarına aktarıyor böylece daha fazla depolama alanına sahip oluyorlar.(iphone kullanıcısıysanız İcloud)Buda bize hem dosya indirebilmek için gerekli alanı sağlıyor hemde cihazımızdaki fotoğraf veya müzik dosyalarını yüklediğimiz bu sanal sunuculardan istediğimiz zaman tekrar kullanabilme olanağı sağlıyor.
Hayatımızda bulut bilişim adına birçok depolama hizmeti sunan programlar mevcut dilerseniz bu programlara örnekler vererek Bulut Bilişim'i kullanıcak arkadaşlara yardımcı olalım.
Bulut Depolama Programları:
- Dropbox (Anasayfaya Gitmek İçin Tıklayınız)
- Google Drive (Anasayfaya Gitmek İçin Tıklayınız)
- SkyDrive (Anasayfaya Gitmek İçin Tıklayınız)
- İCloud (Anasayfaya Gitmek İçin Tıklayınız)
- Yandex.Disk (Anasayfaya Gitmek İçin Tıklayınız)
- Turkcell Akıllı Bulut (Anasayfaya Gitmek İçin Tıklayınız)
- TTNET Bulut (Anasayfaya Gitmek İçin Tıklayınız)
- Ubuntu One (Anasayfaya Gitmek İçin Tıklayınız)
Yazımızda genel olarak bulut bilişimin yararlarından bahsettik tabiki içeriklerimizi sanal ortamda saklayacağımız için çeşitli dezavantajlarıda olabilir şimdide Bulut Bilişim'in dezavantajlarına bir göz atalım.
Bulut Bilişim Dezavantajları:
Sanal ortamda depolanan verilerimize ulaşabilmemiz için internet bağlantısının olması gerekmektedir yani internet olmayan durumlarda bilgilerimize erişmek söz konusu değildir. İnternete bağlı olarak düşük hızlı internete sahipseniz veri alış-veriş hızınız da o derecede daha yavaş olacaktır. Herkesin kafasını karıştıran en büyük dezavantajlardan birisi de güvenlik açıkları olmaktadır. Sanal sunucularda saklanan verilerimizi kötü amaçlı kişilerin ele geçirme olasılığı da bulunmaktadır.
Bulut bilişimde 4 Farklı Bulut Depolama servisi vardır.Başlıklarıyla birlikte şöyle açıklayalım.
Bulut Bilişim Servisleri
Public Cloud (Genel Bulut):
Public Cloud’da kendi strüktürümüzü (genel yapı, sistem) tamamen buluttan faydalanarak kuruyoruz. Yani bu demektir ki, strüktürümüzü üçüncü şirket üzerinde kiralayacağımız kaynaklar üzerinde kuruyoruz. Buna örnek olarak kullandığımız elektronik postaları gösterebiliriz. Bu elektronik postalara hiçbir para ödemeden bunların çeşitli özelliklerini kullanıyoruz. Bu tipi küçük ve orta ölçekli şirketlerde kullanabiliriz. Public Cloud`da basit tabiriyle esasen ne kadar kullanıyorsanız, o kadar da ödeme yapıyorsunuz
Private Cloud (Özel Bulut):
Büyük şirketler ve bilgileri daha önemli olan şirketlerin tercih ettiği bir bulut teknolojisi tipidir. Buna örnek olarak Microsoft şirketinin sunduğu Hyper – V ve System Center ürünlerini gösterebiliriz.Belirli bir firmada çalışan kişilerin girebildiği bulut teknolojisidir.Kapalı bir sistemdir dışarıdan giriş kabul etmez.
Hybrid Cloud (Melez Bulut):
Güvenlik ve gizliliğin daha önemli olduğu ve tedbirin yüksek tutulması gereken yerlerde Private Cloud teknolojisi kullanılır, ancak güvenlik tedbirlerinin daha düşük düzeyde tutulabileceği alanlarda Public Cloud kullanmak daha mantıklıdır. Bunların birleşmesi de şirketlerin hacmine göre değişiyor.Hybrid Cloud Public ve Private Cloud’un birleşiminden ortaya çıkan yapılardır.Community Cloud (Topluluk Bulut):
Bulut üzerinde aldığımız herhangi bir hizmeti eğer birkaç şirket ile ortak kullanıyorsak, buna Community Cloud denir.
Bulut bilişimin ne olduğunu artılarını ve eksilerini açıkladık.Bu yazıyı yazmamda bana yardımcı olan Timur Demir'e Teşekkürlerimi sunuyorum.Bu konuda ek bilgi almak isteyen arkadaşlarımız için kaynaklarımı Kaynak kısmında belirteceğim.Umarım yardımcı olabilmişimdir tavsiye ve yorumlarınız için şimdiden teşekkürler bir sonraki yazımda görüşmek üzere :)
Kaynaklar:
- http://www.timurdemir.com.tr
- http://www.nedir.com/bulut-bili%C5%9Fim
- https://forum.shiftdelete.net/threads/bulut-bilisim-nedir.257548/
- http://www.bilgilerforumu.com/forum/konu/cloud-computing-bulut-bilisim-nedir.811730/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder